10 de març 2013

LaCol: BlocOnze a Can Batlló [rehabilitació indústria IV]

Imprescindible publicació divendres passat a HIC sobre la rehabitació del BlocOnze de Can Batlló, al barri de Sants de Barcelona. Un projecte o, millor dit, un procés participatiu i de col·laboració (co)liderat pel col·lectiu d'arquitectes santsencs de LaCol.

Durant els darrers mesos aquest bloc ha esdevingut monotemàtic, amb arquitectures de rehabilitació reaprofitament com a protagonistes, publicant un degoteig d'obres -mestres, moltes d'elles- amb autors de referència al darrera. Obres consumades sota el trinomi d'agents habitual: promotor, arquitecte i constructor. Fins i tot l'obra més extrema, el Palais de Tokyo de Lacaton & Vassal, obeeix a aquest patró d'intervinents canònic.

El BlocOnze de Can Batlló és una altra història -i de matriu extraordinàriament contemporània-: aquí, els tres agents habituals en són un de sol: el moviment veïnal i associatiu del barri (amb els arquitectes de LaCol inclosos): gent que s'indigna, gent que es reuneix, gent que decideix, gent il·lusionada, gent que projecta, gent que construeix i gent que en gaudeix.

Els arquitectes, potser ara més que mai, necessitem mostrar a la societat que podem ser molt útils -i no només per a una elit cultural o benestant-. El procés del BlocOnze de Can Batlló ha arribat fins on ha arribat, i de la forma que ho ha fet -i atenció al camí que encara li queda!-,gràcies (també) a la participació i l'aportació imprescindible dels arquitectes de LaCol
L'arquitectura o és útil a la societat o perdrà la seva principal raó de ser. I que això passi, o no, és a les mans sobretot dels arquitectes -i també dels estudiants, i de les Escoles-.

[no deixeu de llegir el projecte publicat a HIC ni de mirar els dos vídeos de sota; per cert, casualment ahir HIC va 're-publicar' un post d'arquitectures234; la xarxa té aquest valor: compartir la informació i difondre coneixement; pels qui no el conegueu, el bloc HIC, editat pel Jordi Badia (professor de projectes tarda de 3er a l'ETSAB), és un dels blocs d'arquitectura més prolífics i de més èxit, el seu contingut és força eclèctic però val la pena seguir-lo]  


[I]

[II]

[III]

[IV]

[V]

[VI/ +info HIC]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada