12 de març 2011

formigó vs. formigó [matèria I]

Observeu les dues fotografies.
La primera correspon al detall de la junta entre dues plaques prefabricades alveolars de formigó pretensat de 120x300x16cm. La segona és d'un panell prefabricat amb motlle de formigó d'uns 1500x350x20cm.

[fotografia 1, formigó]

[fotografia 2, formigó]

Vaig a la planta de producció per confirmar si, tal i com preveia el projecte executiu, a l'Escola 215 (d'Harquitectes) utilitzarem la placa alveolar.

[em presento amb un lleuger retard i noto que tothom sembla convençut de que canviarem la placa pel panell...]

Em mostren i m'expliquen ambdós productes. La placa alveolar és la barata, la imperfecta, la irregular. És estreta (120cm) i amb els cantells per encadellar. -En vertical només s'utilitzen per murs de contenció de soterranis!, diu el fabricant-. El panell és la joia de la corona: car, artesanal, d'acabat 'perfecte', d'un gris homogeni (molt homogeni) i amb molt poques juntes (les peces poden ser enormes). -És tant perfecte que sembla de plàstic... i l'ha utilitzat l'(star)arquitecte X en no-sé-quin projecte, diu-.
Té tota la raó, els panells semblen literalment peces gegants de plàstic brillant. En els panells, el formigó és converteix en un (perfecte) material  sense atributs. Neutre. Sense ànima. Contràriament, a les plaques alveolars el formigó és un material viu. És d'un gris inesperadament irregular i heterogeni, però llis, molt llis, sembla una pedra colpida pel pas del temps. Té molta personalitat. Un edifici vestit amb aquest material no es podrà imaginar de cap altra manera. La matèria formarà part indissociable de la seva substància.

Acabant la visita els confirmo que definitivament opto per la 'imperfecte' placa alveolar, per textura i per ritme -l'edifici s'havia modulat utilitzant les plaques (esveltes) de 120cm d'ample com a unitat de control compositiu de les façana-. L'ordre vertical i la constància de les juntes han de convertir la textura heterogènia i magnífica -però quasi excessivament orgànica- del formigó en música de fons.

[l'arquitectura va d'això: matèria que determina, condiciona i significa edificis]

[plaques alveolars verticals simulant la disposició a la façana de l'Escola 215]


[placa alveolar, cara 'dolenta' amb unes estries molt interessants]

[placa alveolar, a les parts inferior i superior de la cara bona -a baix de les de la imatge- tenen una irregularitat que cal solucionar a l'obra]

[placa alveolar, el procés de producció de les plaques i la presència dels alvèols generen unes franjes verticals d'un gris més fosc que donen una textura bellíssima al formigó]

[placa alveolar, aplec de peces amb els codis per l'obra]

[placa alveolar, aplecs de diferents cantells d'entre 16 i 50 cm]

[plaa alveolar, cadena de producció robotitzada]

[placa alveolar, cables pretensats al final de la cadena de producció]

[placa alveolar, màquina amb disc que talla cadascuna de les plaques, únic operari de la cadena de producció]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada