15 de juny 2011

reflexions [Pere Riera]

Si l'anterior post era el primer que feia sobre els vostres projectes, aquest és el primer que faig... sense cap imatge.
A través del Facebook -concretament de la mà del Globus Vermell- m'ha arribat un article del Pere Riera (de RGA Arquitectes) on, amb el pretext de decidir si accepta o no una proposta rebuda per formar part d'AxA (Arquitectes per l'Arquitectura*), rubrica un retrat magistral i molt lúcid de l'estat de la professió avui (a Catalunya), fent gala d'un respecte admirable, (massa) poc habitual, vers als arquitectes proposants, i arrossegant permanentment la hipòtesis del dubte, a l'hora que es mostra disconforme amb els postulats fundacionals i essencials d'AxA*.

* Què és AxA? Josep Mª Montaner o descriu així en un article per El País: "(...)Y la élite profesional, históricamente ajena a la gestión del Colegio, ha creado un grupo selecto y cualificado, AxA (Arquitectes per l'Arquitectura), a imagen del RIBA (Royal Institute of British Architects)(...)" ; entre els membres fundadors d'AxA hi figuren Carles Ferrater, Jordi Badia, Ignacio Paricio, etc.

[potser m'equivoco, però la majoria vosaltres (alumnes de l'ETSAB) no heu sentit a parlar mai del Pere Riera; un arquitecte-pensador que, allunyat del món mediàtic, ha estat un autèntic referent per una pila de generacions d'arquitectes de l'ETSAV, on va exercir de professor de projectes durant molts anys; les seves classes (magistrals) eren un punt de trobada entre l'arquitectura, en la seva vessant més vivencial -però sempre profunda i densa-, i la filosofia; no deixeu de llegir l'article; de fet, n'ha publicat dos, i suposo que n'anirà publicant en la mesura que tingui més coses per dir...]

+ llegir l'article 1 del Pere Riera al seu bloc 'Arquitectura dispersa'
+ llegir l'article 2 del Pere Riera al seu bloc 'Arquitectura dispersa' 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada