12 de jul. 2011

Santiago Cirugeda [arquitecte]

Sortint lleugerament de les Arquitectures habituals d'aquest blog, avui us presento un arquitecte-outsider que cada dia està menys sol: Santiago Cirugeda (Recetas Urbanas).
Si l'arquitectura (o l'arquitecte) ha d'agafar nous camins, o els de sempre però d'una altra manera, Santiago Cirugeda -que es vanta de tenir el títol perquè li van 'facilitar' a canvi de donar classes a una universitat catalana després de ser expulsat de la de Sevilla- fa temps que va decidir no anar per cap dels camins habituals ni previsibles. Però, podem considerar les seves intervencions 'alegals' en espais urbans, sovint carregades d'ironia, com una nova via (útil) en el panorama arquitectònic (i social) actual i futur? Estic convençut de que sí, tot i que reconec que les seves accions em desperten més interès intel·lectual que altra cosa -els meus processos es mouen (encara) força allunyats de la seva moguda!-.
Al Foro Arquia/Próxima de Madrid, on el vaig poder sentir fa pocs mesos, el seu discurs em va semblar interessant sobretot per la voluntat d'incidir en les decisions polítiques (urbanístiques) mitjançant plataformes col·laboratives pluridisciplinars -arquitectes, advocats, agents socials, etc.- externes a l'administracio. Tot plegat té un punt premonitori respecte algunes de les ambicions del moviment 15-M.

[al començar us he dit que Cirugeda cada dia està menys sol... dins d'aquest grup 'd'altres arquitectes', amb un fort compromís social (actiu), s'hi podrien incloure força despatxos, com els polifacètics Ecosistema Urbano -atenció al seu blog!- o els barcelonins El Globus Vermell, etc.]

[no us perdeu el vídeo, sobretot els estudiants que durant la carrera us 'sobredirigeixen' (només) cap a l'exercici clàssic de la professió; Cirugeda ha suposar una alenada d'aire fresc i de subbersió que no us pot deixar indiferents...]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada