28 de jul. 2011

Upper Lawn Pavillion [Alison & Peter Smithson / Sergison Bates Architects]

Vaig conèixer el projecte de Upper Lawn fa cosa de cinc anys arran de la publicació del monogràfic 2G sobre Sergison Bates Architects. Upper Lawn és una d'aquelles obres que demostren que, en arquitectura, de vegades, sí que hi ha una opció clarament millor que totes les altres. Upper Lawn és com és i sembla que no pugui ser d'una altra manera. Una obra excepcional.
La casa, que data de 1959-62, va ser projectada  i construïda per Alison & Peter Smithson a Fonthill (Anglaterra), com casa pròpia de caps de setmana, i rehabilitada -molt respectuosament- l'any 2004 per Sergison Bates Architects -uns arquitectes anglesos en una òrbita propera a Caruso St John-.
La construcció s'arramba a un magnífic mur de pedra preexistent (a nord), aprofitant elements d'una antiga edificació. La planta baixa és un àmbit arrecerat arran del mur que alberga l'entrada -la porta que travessa el mur és un dels grans moments del projecte- i la cuina, amb una zona pavimentada exterior (a est) on Sergison Bates han construït una magnífica taula -de cinc potes- de formigó. El primer pis, per sobre de la tanca, esdevé un mirador privilegiat abocat al paisatge.
La casa es va construir en sec amb tecnologies experimentals, amb tancaments de fusta de Teka i alumini que, en envellir, han homogeneïtzat de forma sorprenent el seu aspecte, de color gris (fet) pols...
El que més m'impressiona d'aquesta obra, és la relació de la casa 'nova' amb el mur de pedra existent a tots els nivells, tant per concepció tecnològica com per tensió compositiva, i també la aparent -ja que jo no hi he estat mai... encara- creació d'un bon lloc per viure, ple de racons agradables i d'atmosferes diverses.
Per últim, no puc anar acabant sense destacar el plànol de l'edifici amb el context, tant en planta com en alçat. Gran dibuix (d'arquitectura).

[suposo que als arquitectes ens és habitual trobar la motivació (constant) en l'espai creatiu que suposa projectar; aquest és un dels llocs comuns dels qui projectem; doncs bé, us puc assegurar que després de quasi 20 anys en aquest món -el de l'arquitectura...- una de les 'altres' grans motivacions meves és el permanent descobriment d'edificis no contemporanis (previs als 90's, en el meu cas) que em són desconeguts, o mal-coneguts; Upper Lawn ha estat una d'aquestes (re)descobertes que em fan sentir afortunadament ignorant i que em motiven a seguir mirant]

[val a dir que he trobat material molt interessant publicat sobre aquest projecte que us llisto a continuació: 1) reportatge fotogràfic Seier+Seier (Flickr), 2) documentació molt interessant del projecte original (fotos de construcció, plànols, etc.) a Aiert (Flickr), 3) article sobre el 'graó de l'entrada' a Tectónicablog i, sobretot, 4) l'entrevista a Sergison Bates publicada al 2G nº34 sobre la rehabilitació que van dur a terme, molt aconsellable; per últim, si cliqueu als dos plànols de sota els podreu visualitzar a una gran resolució... val la pena]


[Alison & Peter Smithson / Sergison Bates, Upper Lawn, Fonthill, UK, 1962 i 2005 / Seier+Seier]

[Alison & Peter Smithson / Sergison Bates, Upper Lawn, Fonthill, UK, 1962 i 2005 / Seier+Seier]

[Alison & Peter Smithson / Sergison Bates, Upper Lawn, Fonthill, UK, 1962 i 2005 / +Aiert ]

[Alison & Peter Smithson / Sergison Bates, Upper Lawn, Fonthill, UK, 1962 i 2005 / +Aiert ]

[Alison & Peter Smithson / Sergison Bates, Upper Lawn, Fonthill, UK, 1962 i 2005 / +Aiert ]

[Alison & Peter Smithson / Sergison Bates, Upper Lawn, Fonthill, UK, 1962 i 2005 / +Aiert ]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada