29 d’oct. 2013

Souto de Moura: casa en una runa [rehabilitació espai d'art V]

Fa uns anys l'arquitectura de Souto de Moura era un dels meus principals referents.

La petita casa en unes runes a Geres, que us vaig explicar fa un parell de setmanes a classe, és una de les joies que recollia una monografia molt lleugera de GG, un dels meus primers 3 llibres d'arquitectura (1, 2, 3).

El tancament de vidre, d'especejat vertical, que s'obre de bat a bat, magníficament flanquejat a banda i banda pels dos extrems de la paret gruixudíssima de pedra i rematat superiorment pel cantell del forjat de formigó, és, encara ara per mi, el millor moment de l'obra. La tensió compositiva entre la runa, el forjat (horitzontal) i el vidre (vertical) proposen una relació exemplar entre la preexistència i l'afegit.
Amb el pas del temps, el mur interior i el pilar, que separen el dormitori i la sala, em semblen millorables. Però ja m'agradaria anar a passar els caps de setmana en aquest refugi...

Souto de Moura té algunes obres excel·lents: la reconversió del seu propi mercat i l'estadi de futbol, a Braga i algunes de les seves cases (Mies + Coderch) primerenques, entre d'altres.

[encara tinc pendents alguns articles monogràfics sobre les obres que us he explicat recentment a classe; durant els propers dies, a mesura que pugui, les aniré publicant; respecte el dibuix que heu de portar de la planta de la vostra proposta amb gent, per aquí podeu trobar la referència que us he comentat de Renzo Piano]


[Eduardo Souto de Moura, recuperació d'una runa a Geres, Portugal, 1980]

[Eduardo Souto de Moura, recuperació d'una runa a Geres, Portugal, 1980]

[Eduardo Souto de Moura, recuperació d'una runa a Geres, Portugal, 1980]

[Eduardo Souto de Moura, recuperació d'una runa a Geres, Portugal, 1980]

1 comentari: