24 de nov. 2012

Lluís Clotet i Ignacio Paricio: Dipòsit de les Aigües [rehabilitació escola IX]

He assistit a moltes conferències d'arquitectura en els darrers 20 anys. La xerrada que ens va oferir en Lluís Clotet fa unes setmanes és una de les millors que he presenciat.

Va començar amb una introducció memorable (sobre reutilització i usos imprevistos) i després va explicar un projecte que jo desconeixia: la biblioteca de la UPF a l'antic Dipòsit de les Aigües (de 1.888), al Parc de la  Ciutadella, a Barcelona. L'edifici original, de Josep Fontserè, és impressionant i la intervenció que signen Lluís Clotet i Ignacio Paricio és impecable; d'entrada, 1) decideixen convertir l'edifici en una autèntica infraestructura, carregada de potencial d'ús, definint amb precisió de cirurgià quines són les intervencions necessàries (enderrocs, etc.) que cal dur a terme, indistintament del programa assignat: 2) tirant tot el forjat del primer pis, mantenint, només, una anella perimetral de circulació;  3) reduint el volum de l'aigua emmagatzemada a la coberta enrasant-la al nivell superior de la piscina, amb una solució constructiva brillant (per evitar problemes en cas de sisme), elevant el vas amb uns pilars metàl·lics només recolzats (!) al forjat (vegeu la foto de les escales); un cop condicionat l'antic edifici, 4) l'estructura hipòstila original, de grans pilars i arcs ceràmics (romans), espacialment a les antípodes dels cànons habituals en l'arquitectura de biblioteques, s'interpreta i es reutilitza amb gran encert; 5) tots els elements afegits, per convertir la 'infraestructura' en una biblioteca (altells, prestatgeries, instal·lacions, etc.), es separen físicament i conceptualment de l'estructura original, 6) utilitzant sistemes constructius exquisidament dissenyats -inconfusible segell Paricio-.

Podria seguir aprofundint en la descripció de l'edifici, però, el Dipòsit de les Aigües està a la mateixa ciutat que la vostra universitat d'arquitectura... per tant, ANEU A VEURE AQUESTA JOIA! -viure l'arquitectura pot ser la millor escola-.

[i si teniu ocasió no deixeu d'aprofundir en l'arquitectura del mestre Lluís Clotet; treballeu fort i feu una bona entrega el dilluns; bon cap de setmana!]


[Lluís Clotet i Ignacio Paricio, Dipòsit de les Aigües, Barcelona, 1999]

[Josep Fontserè, Dipòsit de les Aigües, alçat, Barcelona, 1888]

[Josep Fontserè, Dipòsit de les Aigües, seccions, Barcelona, 1888]

[Josep Fontserè, Dipòsit de les Aigües, planta baixa i coberta, Barcelona, 1888]


[Josep Fontserè, Dipòsit de les Aigües, Barcelona, 1888]

[Lluís Clotet i Ignacio ParicioDipòsit de les Aigües, Barcelona, 1999]

[Lluís Clotet i Ignacio ParicioDipòsit de les Aigües, Barcelona, 1999]

[Lluís Clotet i Ignacio ParicioDipòsit de les Aigües, Barcelona, 1999]

[Lluís Clotet i Ignacio ParicioDipòsit de les Aigües, Barcelona, 1999]

[Lluís Clotet i Ignacio ParicioDipòsit de les Aigües, Barcelona, 1999]

 

[Lluís Clotet durant la conferència (magistral), 5-11-2012, ETSAB]

1 comentari:

  1. Bona tarda, he vist que tenieu el vídeo de la conferència del L. Clotet publicada però no me la deixa veure... Hi hauria alguna manera de habilitar-la? La teniu penjada en algun altre lloc? Moltes gràcies

    ResponElimina